Egy 3 rétegű süti zabpehelylisztes alappal, kávés sajtkrémmel és a tetején tojáshabbal.
Története: nemrég elromlott a turmxigépem és helyette egy több funkciós szerkezetet vettem. Ezzel gyártottam mandulavajat (ez a tésztába kell) és a botmixer részhez van habverő is, amivel gyorsan kemény habot tudok gyártani. Ja, meg vettem egy doboz natúr light sajtkrémet, mert ilyenből még sosem készítettem sütit, mindig csak a túró... gondoltam kipróbálom.
Egy fehérjében nagyon gazdag és szénhidrátszegény sütiről van szó, szigorúbb étrendbe is belefér. ;)
HOZZÁVALÓK
(12 db muffin formához)Alap:
- 30 g zabpehelyliszt
- 30 g fehérjepor (kevert, vagy kazein - csokis, vagy vaníliás)
- 15 g holland kakaópor
- 15 g mandulavaj (krémesre darált mandula)
- 1 tojássárgája
- 1 ek. eritrit (vagy ízlés szerint más édesítő)
- 1 kk. szódabikarbóna
- 1 dl víz (a fehérjepor típusától függően lehet kicsit kevesebb/több)
Krém:
- 200 g light sajtkrém (pl. Lidl-s)
- 2 tojássárgája
- 60 g fehérjepor: az enyém vaníliás és kevert, de bármi kávéhoz illő lehet
- 1 dl kávé (vagy instant kávé + víz)
Hab:
- 3 tojásfehérje
- 1 csipet só
- kevés citromlé
- eritrit ízlés szerint
- 2 kocka magas kakaótartalmú étcsoki (kb. 5 g) (vagy kevés fahéj, vagy kakaópor)
ELKÉSZÍTÉS
- A sütőt előmelegítjük 180 °C-ra, közben elkészítjük az első réteget: simára keverjük az összes felsorolt összetevőt.
- A csokis masszát én muffin formákba kanalaztam. A tapasztalat, hogy a 7 cm átmérőjű a jó, kisebbekben szárazabb, kevésbé finom a süti. 8-10 percig sütjük, addig elkészítjük a kávés réteget.
- A sajtkrémet simára keverjük a tojássárgákkal, a fehérjeporral és a kávéval.
- A süti alapokat kivesszük a sütőből és rájuk kanalazzuk a sajtkrémes réteget. A sütő hőmérsékletét visszavesszük 150 °C-ra.
- Visszatesszük kb. 5 percre a sütiket a sütőbe. Addig a tojásfehérjéket 1 csipet sóval, édesítővel és citromlével jó kemény habbá verjük.
- Ismét kivesszük a sütőből a sütiket és rájuk kanalazzuk a tojáshabot, amit étcsoki forgácsokkal díszítünk.
- Végül addig sütjük őket a habbal együtt, amíg az barnulni nem kezd.
- Hidegen fogyasztjuk. Hűtőben napokig eláll.
TÁPANYAGTARTALOM
- az egész adagban: 1024 kcal / 118 g fehérje / 38 g szénhidrát / 42 g zsír
- 1 db sütiben: 85 kcal / 10 g fehréje / 3 g szénhidrát / 4 g zsír
Jó étvágyat!
Sok hozzávalót megtaláltok a Biobolt.e-tárban. Minden olvasómnak kedvezmény jár, az alábbi kuponkóddal. :)