Nyáron a kánikulában nem hiszem, hogy bárkinek is kedve van bekapcsolni a sütőt és még tovább fűteni az amúgy is meleg konyhát. Nekem sincs, de attól még szeretnék sütiket készíteni. Ezeket a kosárkákat nem kell sütni, sőt a hűtés az, ami igazán jót tesz nekik. Ami még érdekes velük kapcsolatban, hogy nem csak a töltelék miatt gyümölcsösek, hanem maga a kosárka is az, hiszen megmaradt aszalt gyümölcsöket használtam fel benne. Bátran merem ajánlani olyanoknak is, akik egyébként nem nagy rajongói az aszalványoknak, mert alapvetően én sem szeretem őket, ebben a formában azonban igencsak finomak. ☺
HOZZÁVALÓK
(6 db szilikon formához)
A kosárkákhoz:
- 50 g aszalt gyümölcs mix (nálam volt benne mazsola, vörösáfonya, barack, alma)
- 30 g csokis vagy vaníliás fehérjepor (kevert, vagy kazein, ami sok vizet képes felvenni)
- 20 g zabkorpa
- 20 g kókuszliszt
- 2-3 púpozott ek. útifűmaghéj
- fahéj és rum aroma ízlés szerint
- kb. 1 dl víz
A krémhez:
- 125 g sovány krémes túró
- gyümölcs ízlés szerint: nálam 100 g málna és szedermálna (ezekből pár szemet félretettem dísznek)
- 15 g vaníliás fehérjepor (de lehet gyümölcsös íz, vagy kókuszos is, itt a lényeg a jó íz)
- 1-2 ek. útifűmaghéj
- kevés víz, ha a gyümölcsös nem elég lédúsak
- pár csepp citrom, vagy lime lé
ELKÉSZÍTÉS
Az aszalt gyümölcsöket áztasd be forró vízbe legalább fél órára. Ez idő alatt megszívják magukat és ha minden féle kezelőanyag, meg cukor van rajtuk, az is leázik. Ha ez megvolt, öntsd le az áztatóvizet és öblítsd át a gyümölcsöket.
A fehérjét, zabkorpát, kókuszlisztet és fahéjat keverd össze egy tálban. A gyümölcsöket tedd a turmixgépbe, önts hozzájuk egy kis rum aromát, a lisztes keverék felét és a vizet. Jól turmixold össze. Ha megvan, tedd ki egy tálba a folyós masszát és keverd hozzá a többi lisztet, plusz pár ek. útifűmaghéjat. A cél egy gyúrható tészta, ami akkor lesz jó, ha az útifűmaghéj kellően megszívta magát, ezért érdemes kicsit pihentetni a tésztagombócot. Utána oszdd fel 6 részre és nyomkodd szilikonos formákba: béleld ki az egész peremükig őket. Érdemes különálló kis formákat használni, mert egy 6-os, vagy nagyobb egybefüggő sütőformából nehezebb lesz épségben kiszedni a kész kosárkákat.
A krém elkészítése a legegyszerűbb, minden hozzávalót egyszerűen összeturmixolunk. Az útifűmaghéjat úgy adagold, hogy meg tudjon szilárdulni a krém, ne legyen folyós.
Ha elkészültél vele, kanalazd őket a kosárkákba, végül díszítsd őket gyümölcsökkel.
Tedd őket a hűtőbe pár órára, hogy teljesen megdermedjenek és könnyen ki tudd őket venni a formákból.
Jó étvágyat!
Tápanyagtartalom 1 db sütiben:
104 kcal / 10,9 g fehérje / 14,7 g szénhidrát (ebből 4,6 g rost*) / 1 g zsír
*Én 10 g útifűmaghéjjal számoltam a receptben, ha többet használsz, a rosttartalom is nő.
Később kirpóbáltam málna + fehér eper kombinációjával, mogyorós (!) fehérjével és úgy is nagyon finom!
A recept eredetileg a Peak Girls oldalán jelent meg.
Sok hozzávalót akciósan tudtok megvásárolni a Biobolt.e-tárban az alábbi kuponkóddal.