A bogyós gyümölcsök nem csak finomak és kiváló dekorációs anyagok süteményekhez, de nagyon egészségesek is. Mivel alacsony a kalóriatartalmuk, egy szigorúbb diétába is be lehet őket illeszteni kis mennyiségben. Közös tulajdonságuk, hogy magas a vitamin-, ásványi anyag-, és antioxidáns tartalmuk. Ez utóbbi adja a bogyók jellegzetes, élénk színét és ez az, ami a legnagyobb előnyüket jelenti. Az antioxidánsok ugyanis képesek semlegesíteni a káros szabadgyököket, így segítenek megelőzni számos betegséget és lassítani az öregedés folyamatait. Az alábbiakban 8 bogyós gyümölcsöt mutatok az egészen “hétköznapiaktól” a különlegességekig.
A szeder tápanyagtartalmában hasonlít a málnához, de színanyagaiban különbözik: több benne az antioxidáns. Leveléből teát főzhetünk, amit hasmenés ellen, izzasztóként, salaktalanítóként használhatunk, de vércukorszint-csökkentő hatása is ismert. A szederlevél-főzet gyulladásgátló, így kiváló a szájban előforduló gyulladások kezelésére.
A tavasz egyik első gyümölcse, sokak kedvence az eper. Ki kell emelni vértisztitó hatását, melynek köszönhetően csökkenti az érrendszeri megbetegedések kockázatát. Külsőleg is használhatjuk, mégpedig arcpakolásként zsíros, pattanásos bőrre, valamint bőrradírként és fogfehérítőként.
Málna
A málna gazdag C-vitaminban, B1- és B2-vitaminban, valamint A-provitaminban. A többi bogyós gyümölcshöz hasonlóan magas az antioxidáns, flavonoid, rost, gyümölcssav és cserzőanyag-tartalma. Ásványi anyagokban, főleg kalciumban, káliumban és magnéziumban szintén gazdag. Érdekesség, hogy nem csak a gyümölcs, hanem a málna levele is hasznos, hiszen gyógynövényként, teaként lehet fogyasztani. A málnalevél-tea ér- és pórusösszehúzó hatású és megfázásos betegségek tüneteinek enyhítésére is kiváló.
Szeder
Eper
A tavasz egyik első gyümölcse, sokak kedvence az eper. Ki kell emelni vértisztitó hatását, melynek köszönhetően csökkenti az érrendszeri megbetegedések kockázatát. Külsőleg is használhatjuk, mégpedig arcpakolásként zsíros, pattanásos bőrre, valamint bőrradírként és fogfehérítőként.
Áfonya
A fekete áfonya Észak- és Közép-Európában honos, vadontermő változata hazánk középhegységeiben is előfordul. A kék bogyókban számos antioxidáns előfordul: antociánok, proantociánok, leukoantociánok, flavonolok és ezek származékai. Az antociánok serkentik a kollagénszintézist, ami hozzájárul a bőr egészségéhez. Jó hatással van az immunrendszerre, antibakteriális és keringésjavító hatása is kiemelkedő. Mivel serkenti a kapilláris erek vérellátottságát, a szemre, a látásra is jó hatással van.
Vörösáfonya
A vörösáfonya sok kalciumot, magnéziumot, káliumot, nátriumot, vasat, cinket tartalmaz és gazdag A-, B-, C- és E-vitaminokban is. Proantocianidin tartalmának köszönhetően segít megelőzni a húgyúti fertőzéseket, javítja az emésztést, a flavonoidok miatt pedig csökkenti a vérnyomást, érvédő hatású.
Ribizli
A ribizli nagyon magas növényi rost-, ezen belül is pektintartalmával emelkedik ki. Savanykás ízét olyan savaknak köszönheti, mint az almasav, citromsav, bórkősav, borostyánkősav, ecetsav, oxálsav. Magas a C-, B2-, B6- és E-vitamin tartalma, az ásványi anyagok közül pedig a kálium, nátrium, kalcium, foszfor, magnézium és vas fordul elő benne.
Érdekesség, hogy a ribizliolaj a bőrben található zsírokhoz hasonlít, így a száraz, érzékeny bőr ápolásához is kiváló.
Goji bogyó
A Goji bogyó Kínából származik, elsősorban aszalt gyümölcs formájában találkozhatunk vele. Gazdag vitaminokban, ásványi anyagokban, flavonoidokban és karotinoidokban. Kutatások szerint egészségmegőrző, hangulatjavító hatásai vannak, javítja az alvásminőséget, csökkenti a stresszt és növeli az edzésteljesítményt.
Acai berry
Az acai berryvel hazánkban még nem találkoztam, csak kölünféle táplálékkiegészítők összetevőjeként. A gyümölcs egy pálma termése, ami az Amazonas mentén, az esőerdőben él. Az édes ízű bogyók rengeteg antioxidánst tartalmaznak, magas az E-vitamin tartalmuk, gazdagok omega 6 és 9 zsírsavakban, valamint növényi aminosavakban.
Érdemes tehát a bogyós gyümölcsöket rendszeresen fogyasztani, akár erdeigyümölcs-mix formájában egy desszert díszítéseként, vagy mondjuk egy finom turmixban.
Nektek melyik a kedvencetek?
A cikk eredetileg a Peak girls oldalán jelent meg.
. . . . . . . . . .
Ha bármi kérdésed vagy hozzáfűzni valód van a témához, vagy segítségre van szükséged edzés/étrend terén várlak a Facebook csoportomban. :)