Gyümölcsös kosárkák csokis túrókrémmel


Rengeteg diétás ételben csak tojásfehérjét használunk, mondván a sárgája tele van zsírral. Egy nagyon szigorú diétában erre tényleg szükség van, azonban a sárgákat nem szabad kidobni, hiszen rengeteg hasznos tápanyagot tartalmaznak. El lehet őket tenni lefagyasztva és később – ha már kevésbé szigorú az étrended – készíthetsz belőlük finom főzött krémet, például egy olyan sütihez, mint ez.
Ez a recept a megmaradt a tojássárgák hasznosítására született, éppen ezért nem az a nagyon szigorúan diétás süti, de csak tiszta, egészséges alapanyagokat tartalmaz.

HOZZÁVALÓK

(6 db szilikon kosárkaformához)

A kosarakhoz:
25 g krémes sovány túró
20 g zabkorpa
20 g kókuszliszt
20 g vaníliás fehérjepor (kevert vagy kazein, a lényeg, hogy olyan fajta legyen, ami sok vizet felvesz)
1 db tojássárgája
kb. 1 dl víz

A krémhez:
100 g krémes sovány túró
5 db tojássárgája
10 g holland kakaópor
1-1,5 dl víz
2-3 ek. útifűmaghéj
édesítő ízlés szerint (nálam eritrit és stevia)

A “lekvárhoz”:
lédús gyümölcsök ízlés szerint: nálam kb. 15 dkg eper + pár szem ribizli (mindegyiből
félretettem dísznek is)
1-2 ek. útifűmaghéj
édesítő ízlés szerint


ELKÉSZÍTÉS


A sütőt melegítsd elő 200 °C-ra. Közben készítsd el a kosárkák tésztáját: először keverd össze a zabkorpát, a kókuszlisztet és a fehérjeport, majd add hozzá a túrót, a tojássárgáját és a vizet. Ha túl híg lenne, pár ek. útifűmaghéjjal (vagy több zabkorpával) tudsz javítani az állagán. A tésztával béleld ki a kosárka formákat és süsd őket kb. 10 percig. Ha elkezd barnulni a szélük, készen vannak.
A gyümölcsök közül pár szemet tegyél félre díszítésnek, a többit egy kis tálban nyomkodd össze villával, majd adj hozzájuk édesítőt és kevés útifűmaghéjat. Pár perc múlva lekvár szerűvé fog összeállni.



A főzött krémhez a tojássárgákat tedd egy edénybe, önts rájuk kb. 1,5 dl vizet és egy kézi habverővel jól keverd össze őket. Add hozzá az édesítőt és a kakaóport, majd keverd addig, míg ezek is feloldódnak. Lassú tűzön állandó kevergetés mellett főzd a krémet, míg be nem sűrűsödik. Nem szabad, hogy felforrjon, mert akkor ki fog csapódni a tojássárgájából a fehérje és csomóssá válik. Ha elkészült a krém, add hozzá a túrót és pár ek. útifűmaghéjat, ha nem lenne elég sűrű.
A kész kosárkákba először tegyél egy-egy kanállal a gyümölcspépből, majd arra kanalazd a csokikrémet. Végül díszítsd őket a félretett gyümölcsökkel.
Jó étvágyat!

Tápanyagtartalom 1 db sütiben:
122 kcal / 9,7 g fehérje / 9,7 g szénhidrát (ebből 3,6 g rost*) / 5,6 g zsír
*Én 10 g útifűmaghéjjal számoltam a receptben, ha többet használsz, a rosttartalom is nő.


A recept eredetileg a Peak Girls oldalán jelent meg.

Sok más hozzávalót pedig akciósan tudtok megvásárolni a Biobolt.e-tárban az alábbi kuponkóddal.