Rengeteg diétás ételben csak tojásfehérjét használunk, mondván a sárgája tele van zsírral. Egy nagyon szigorú diétában erre tényleg szükség van, azonban a sárgákat nem szabad kidobni, hiszen rengeteg hasznos tápanyagot tartalmaznak. El lehet őket tenni lefagyasztva és később – ha már kevésbé szigorú az étrended – készíthetsz belőlük finom főzött krémet, például egy olyan sütihez, mint ez.
Ez a recept a megmaradt a tojássárgák hasznosítására született, éppen ezért nem az a nagyon szigorúan diétás süti, de csak tiszta, egészséges alapanyagokat tartalmaz.
HOZZÁVALÓK
(6 db szilikon kosárkaformához)
A kosarakhoz:
• 25 g krémes sovány túró
• 20 g zabkorpa
• 20 g kókuszliszt
• 20 g vaníliás fehérjepor (kevert vagy kazein, a lényeg, hogy olyan fajta legyen, ami sok vizet felvesz)
• 1 db tojássárgája
• kb. 1 dl víz
A krémhez:
• 100 g krémes sovány túró
• 5 db tojássárgája
• 10 g holland kakaópor
• 1-1,5 dl víz
• 2-3 ek. útifűmaghéj
• édesítő ízlés szerint (nálam eritrit és stevia)
A “lekvárhoz”:
• lédús gyümölcsök ízlés szerint: nálam kb. 15 dkg eper + pár szem ribizli (mindegyiből
• félretettem dísznek is)
• 1-2 ek. útifűmaghéj
• édesítő ízlés szerint
ELKÉSZÍTÉS
A sütőt melegítsd elő 200 °C-ra. Közben készítsd el a kosárkák tésztáját: először keverd össze a zabkorpát, a kókuszlisztet és a fehérjeport, majd add hozzá a túrót, a tojássárgáját és a vizet. Ha túl híg lenne, pár ek. útifűmaghéjjal (vagy több zabkorpával) tudsz javítani az állagán. A tésztával béleld ki a kosárka formákat és süsd őket kb. 10 percig. Ha elkezd barnulni a szélük, készen vannak.
A gyümölcsök közül pár szemet tegyél félre díszítésnek, a többit egy kis tálban nyomkodd össze villával, majd adj hozzájuk édesítőt és kevés útifűmaghéjat. Pár perc múlva lekvár szerűvé fog összeállni.
A főzött krémhez a tojássárgákat tedd egy edénybe, önts rájuk kb. 1,5 dl vizet és egy kézi habverővel jól keverd össze őket. Add hozzá az édesítőt és a kakaóport, majd keverd addig, míg ezek is feloldódnak. Lassú tűzön állandó kevergetés mellett főzd a krémet, míg be nem sűrűsödik. Nem szabad, hogy felforrjon, mert akkor ki fog csapódni a tojássárgájából a fehérje és csomóssá válik. Ha elkészült a krém, add hozzá a túrót és pár ek. útifűmaghéjat, ha nem lenne elég sűrű.
A kész kosárkákba először tegyél egy-egy kanállal a gyümölcspépből, majd arra kanalazd a csokikrémet. Végül díszítsd őket a félretett gyümölcsökkel.
Jó étvágyat!
Tápanyagtartalom 1 db sütiben:
122 kcal / 9,7 g fehérje / 9,7 g szénhidrát (ebből 3,6 g rost*) / 5,6 g zsír
*Én 10 g útifűmaghéjjal számoltam a receptben, ha többet használsz, a rosttartalom is nő.
A recept eredetileg a Peak Girls oldalán jelent meg.
Sok más hozzávalót pedig akciósan tudtok megvásárolni a Biobolt.e-tárban az alábbi kuponkóddal.