SMR henger

Sporttól függetlenül itt az ideje, hogy elkezdd használni!


Egy olyan módszert, illetve eszközt szeretnék bemutatni neked, amivel mindenképp érdemes kiegészítened az edzéseidet.
A funkcionális edzésmódszerek szerelmesei már biztosan ismerik az SMR hengert és szerencsére hazánkban is egyre elterjedtebbé válik a használata, de az is biztos, hogy sokak számára még nem teljesen tiszta, mi is ez valójában.

Az SMR a Self Myofascial Release rövidítése, ami a saját izompólyánk fellazítását jelenti.

Mire való?


Az izompólya (myofascia) egy kötőszövet, ami az izmokat veszi körül, s a megfelelő izomműködés érdekében fontos, hogy jó állapotban legyen. Nem jó az sem, ha túl feszes (ilyenkor bemerevedik az izom, beszűkül a mozgástartomány), az sem, ha túl laza és az sem, ha letapad. Az SMR hengerrel végzett izompólya-fellazítás segít az ilyen letapadások feloldásában. Ez tulajdonképpen egy önmasszázs, ami a fasciára gyakorolt jótékony hatása mellett segít az adott területről elszállítani az anyagcsere melléktermékeket is, hiszen növeli ott a vérellátottságot.

Hogyan kell használni?


A henger használata egyáltalán nem bonyolult, egyszerűen csak rá kell nehezedni a masszírozni kívánt testrésszel és görgetni magunk alatt. Figyelem! Amilyen mókásnak tűnik a dolog, olyan fájdalmas is lesz  bizonyos pontokon, de épp ezeknek a pontoknak lesz szüksége a legtöbb hengerezésre. Ezeken a fájdalmas pontokon van letapadva az izompólya és itt bizony nem elég átgurulni, rajta kell tartani hosszabb ideig a hengert. Minél jobban ránehezedsz, annál nagyobb nyomóerőt fejtesz ki és annál jobban ki tudod masszírozni az adott pontot.



Mikor használjam?

A hengerezés része lehet az edzések előtti bemelegítésnek, az edzések utáni nyújtásnak, de akár pihenőnapokon, otthon is érdemes végezni, főleg akkor ha vannak különösen problémás területeink. Ezek közül kiemelnék egyet, ami szinte mindenkire jellemző, főleg azokra, akik rendszeresen nagy súlyokkal guggolnak, vagy épp a futás a kedvenc sportjuk. A comb külső részén húzódó iliotibialis szalag nagyon hajlamos a bemerevedésre és sokszor ez áll a térdfájdalmak hátterében is, ezért ezt a területet erősen ajánlott karban tartani a hengerrel. Fájdalmas lesz, főleg az első néhány alkalommal, de egyre jobb lesz a helyzet és komolyabb sérüléseket előzhetünk meg vele.

Az SMR henger használatát mindenkinek ajánlom, függetlenül attól, hogy aktívan sportol-e. A súlyzós edzést végzőknek különösen hasznos, de a folyamatos ülő- vagy épp álló munkát végzőknek is hasznára fog válni.

Érdekesség: az SMR henger nem csak masszázsra használható, hanem egyensúlyozó képességünk és ezáltal a stabilizáló izmaink fejlesztésére is, hiszen egy instabil eszközről van szó. Ha pl. fél lábbal a hengeren végzel kitöréseket, jóval nehezebbé és hatékonyabbá teszed a gyakorlatot.


A cikk eredetileg a Peak Girls oldalán jelent meg.
.    .    .    .    .    .    .    .    .    .

Ha bármi kérdésed vagy hozzáfűzni valód van a témához, vagy segítségre van szükséged edzés/étrend terén várlak a Facebook csoportomban. :)