Mivel
mostanság brutál meleg van, eszembe nem jut bekapcsolni a sütőt, de a
szilikonos kis sütőformáimat szeretem használni. A kölessel már többször
kísérleteztem, több-kevesebb sikerrel, mert amúgy nagyon ízlik. Most sikerült a
mű, nem estek szét a sütikék és nagyon finomak lettek. Ezek nem azok a
szénhidrátmentes, diétás kaják, de csupa jó van bennük. A héten ezeket kajáltam
négyesével reggelire, utána elmegyek edzeni és egyre nagyobb súlyokat
használok, úgyhogy valamit biztos tudnak! :D Na jó, nem minden nap "hatottak", de
hétfőn lábazáskor igen és kedden hátazáskor is, meg a csütörtök sem volt rossz, a péntek meg majd kiderül. :)
Hogy mik is ezek? Mini gyümitorták, ahol a tészta kölesből van, a puding fehérjés túró zselatinnal, a díszítés pedig gyümi, elsősorban őszibarack. Eddig két változatot csináltam, mindegyiket bemutatom.
HOZZÁVALÓK
(6 db kosárka formához)
A tészta:
- 60 g köles
- 4 dl folyadék (nálam most 2 dl víz + 2 dl szójatej volt)
- fahéj
- stevia (vagy más édesítő)
- csipet só
- vanília aroma
A "puding":
1. változat:
- 50 g krémes sovány túró
- 20 g narancsos tejsavó fehérjepor
- 1 dl víz
- zselatin por
2. változat:
- 150 g krémes sovány túró
- 20 g epres-banános kazein fehérjepor
- 1 érett őszibarack (közepes, 100 g lehetett a húsa + leve)
- 0,5 dl víz
- zselatin por
- fahéj
- szegfűszeg
- stevia
A díszítés:
1. változat: 1 db fehér és
1 db sárga húsú őszibarack (össz. 160 g volt); natúr kakaópor, fahéj
2. változat: 1 db sárga
őszibarack, pár szem áfonya és piros ribizli (a bogyók fagyasztottak)
ELKÉSZÍTÉS
1. A kölest főzzük meg 4
dl folyadékban. Közben adjuk hozzá a receptben szereplő ízesítőket is. Addig
főzzük, míg teljesen elfő a leve, a köles megpuhul és sűrű, masszás állagúvá
válik. Gyakran kell kevergetni, figyelni kell rá, nehogy leégjen, vagy
kifusson. Befedni nem szükséges. Ha kész, hagyjuk picit hűlni.
2. A köles-masszát
kanalazzuk a szilikon formákba, egyengessük el és hagyjuk tovább hűlni és
összeállni.
3. A túrós massza:
- 1. verzió: Forraljunk fel 1 dl vizet, majd oldjuk fel benne a zselatint. A túrót keverjük össze a fehérjével, majd a zselatinos lével is.
- 2. verzió: A zselatinhoz most csak fél dl víz kell, mert a többi a barackból fog származni. A túrót keverjük össze a fehérjével és egy puha, sok levet engedő barackot is daraboljunk és keverjünk bele. Ezzel összenyomjuk és szinte homogén lesz a massza. Én tettem bele egy kis steviát is, mert a fehérje, amit használtam hozzá, nem olyan finom és nem elég édes. Őrölt fahéjjal és szegfűszeggel ízesítettem. Ez után mehet hozzá a zselatin.
A masszát kanalazzuk a kis
köles alapokra.
4. A díszítés: Az első
adagra barackot daraboltam és hogy szépek legyenek, megszórtam 3-at holland
kakaóval, 3-at fahéjjal. A második adagra barack és bogyós gyümik kerültek.
TÁPÉRTÉK: 93,5 kcal / 8,2 g fehérje / 11,4 g szénhidrát / 1,5 g zsír
Csak az első adagét számoltam ki, a másodiknál nem méregettem a gyümiket, de
valami hasonló lehet.
Több hozzávalót megtaláltok a Biobolt.e-tárban. Minden olvasómnak kedvezmény jár, az alábbi kuponkóddal!