Kekszes túrós sütik


Receptes oldalakat nézegetve régebben már olvastam olyat, hogy kekszből meg tejfölből sütit lehet gyártani. El nem tudtam képzelni, hogy ez összeáll és normális formája lesz... Na most nekem volt itthon Korpovit kekszem, és gondoltam, kipróbálom, hátha sikerül valami hasonlót gyártanom. Cukrozott tejfölt én nem eszek, meg cukortalant se, viszont a krémes állagú túró nagyon jó barátom. :) Ezt finom fehérjeporokkal lehet ízes krémmé varázsolni, de egy kis mogyivaj, gyümi, vagy éppen kávé, meg csoki is elfér a receptekben. Az eredeti süti tetején zselatinos réteg van, ez nálam is megmaradt, sőt többféle változatban kipróbáltam. A sütik baromi gyorsan elkészíthetők, csak egy kis kevergetés meg rétegezés a feladatunk és a végeredmény is meglepően jól néz ki. :D

AMIRE SZÜKSÉGÜNK LESZ


  • Egy négyszögletes edény, mondjuk tepsi. Nálam ilyen lapos műanyag kajásdoboz. A lényeg, hogy olyan legyen, aminek a belsejét nem sértjük fel, ha vágunk benne. Vagy béleljük ki. 
  • Négyszög alakú kekszek jó alapanyagokból. Nálam Korpovit, de nyilván lehet saját készítésű zabkeksz is pl. A lényeg, hogy ropogósak legyenek, mert nedvességet fognak beszívni a túróból és ez által fognak megpuhulni. 
  • Krémes állagú sovány túró. Az aldis tökéletes erre a célra. 
  • Fehérjeporok tetszőleges ízekben. Itt a lényeg, hogy finomakat válasszunk.
  • Víz
  • Zselatin
  • Opcionális: stevia, gyümölcs, kávé, aromák, fahéj, kakaópor, mogyoróvaj, étcsoki, cukormentes lekvár...  

ELKÉSZÍTÉS


  1. Edénykénk alját kirakjuk kekszekkel.
  2. A túró 1/3-át ízesítsük fehérjeporral és/vagy gyümölccsel, édesítővel, fahéjjal, mogyivajjal, vagy amivel akarjuk. Keverjünk bele 0.5 dl vizet is és addig kevergessük, míg sima, homogén krém nem lesz.
  3. Kenjük a kekszre a túrókrémet.
  4. Újabb keksz réteg jön.
  5. Majd újabb túró.
  6. Ezt ismételjük addig, ahány réteget szeretnénk.
  7. A teteje keksz legyen, erre jön majd a zselatin. Amíg azt elkészítjük, tegyük be a hűtőbe a sütit, hadd álljon jól össze. Melegítsünk vizet, annyit ami a sütinket jól belepi ha majd ráöntjük. Oldjuk fel a zselatint. Ha már hűlt, ízesítsük és színesítsük valamivel, pl. gyümölcsös, vagy csokis protein porral, turmixolt gyümölccsel, vagy cukormentes szörppel. Öntsük a sütire, oszlassuk el egyenletesen rajta és hagyjuk megdermedni a hűtőben pár órán keresztül. 
  8. Utána szeletelhetjük és be is falhatjuk!



Végtelen sokféleképp elkészíthető a süti, én eddig ilyeneket gyártottam:

Az első: gyümölcsös
Itt még nem tudtam, hogy érdemes vizet is keverni a túrókrémbe és a tetejére is kevés lett a zselatin, meg nem is pont 1 doboz túrót használtam.

  • 300 g krémes sovány túró
  • 28 db korpovit keksz
  • 10 g citromos fehérjepor
  • 20 g narancsos fehérjepor
  • 10 g áfonyás-joghurtos fehérjepor
  • 1 dl víz 1 ek. zselatin

A rétegek alulról felfelé:


  1. 7 db korpovit
  2. 100 g túró + 10 g narancsos fehérje
  3. 7 db korpovit
  4. 100 g túró + 10 g citromos fehérje
  5. 7 db korpovit
  6. 100 g túró + 10 g narancsos fehérje
  7. 7 db korpovit
  8. 1 dl víz, 1 ek. zselatin, 10 g áfonyás fehérjepor

A 2.: csokis-mogyis-kávés-vaníliás

  • 250 g krémes sovány túró
  • 28 db korpovit keksz
  • 20 g vaníliás fehérjepor
  • 15 g csokis fehérjepor
  • 20 g mogyivaj
  • Instant kávé
  • Rum aroma
  • 10 g holland kakaó
  • Stevia
  • 3x0,5 dl víz
  • 1,5 dl víz  + zselatin

A rétegek alulról felfelé:

  1. 7 db korpovit
  2. 100 g túró + 10 g vaníliás fehérje + rum aroma + 0,5 dl víz + stevia
  3. 7 db korpovit
  4. 50 g túró + 20 g mogyivaj + 15 g csokis fehérje + 0,5 dl víz
  5. 7 db korpovit
  6. 100 g túró + 10 g vaníliás fehérje + instant kávé + stevia + 0,5 dl víz
  7. 7 db korpovit
  8. 1,5 dl víz + 1 ek. zselatin + 10 g holland kakaó + stevia Ebből egy szép, fényes csokis zseléréteg lett.


A 3.: barackzselés

  • 28 db korpovit keksz
  • 250 g krémes sovány túró
  • 10 g vaníliás fehérjepor (Ez egy 30 g-os egyadagos fehérje maradéka, a 3 rétegbe nem jutott, így azt aromával ízesítettem.) 
  • 15 g csokis fehérjepor
  • vanília aroma
  • stevia
  • 3x0,5 dl víz
  • 1,5 dl víz + zselatin
  • 2 pici narancssárga belű őszibarack (60 g volt a gyümölcshús) 

A rétegek alulról felfelé:


  1. 7 db korpovit
  2. 100 g túró + 10 g vaníliás fehérje + 0,5 dl víz + stevia
  3. 7 db korpovit
  4. 50 g túró + 15 g csokis fehérje + 0,5 dl víz
  5. 7 db korpovit
  6. 100 g túró + vanília aroma + stevia + 0,5 dl víz
  7. 7 db korpovit
  8. 1 dl víz + 1 ek. zselatin + 2 kis barack leturmixolva + stevia

A 4.: citrusos sztracsatella 

  • 28 db korpovit keksz
  • 250 g krémes sovány túró
  • 18 g citromos fehérjepor (ez meg azért ennyi, mert egy 28 g-os adagból maradt)
  • 10 g narancsos fehérjepor
  • 7.5 g étcsoki (3 kocka 99%-os)
  • 15 g csokis fehérjepor
  • 5 g holland kakaó
  • stevia
  • 3x0,5 dl víz
  • 1,5 dl víz + zselatin

A rétegek alulról felfelé:

  1. 7 db korpovit
  2. 1/3 doboz túró (83 g) + 9 g citromos fehérje + 1 kocka étcsoki beleforgácsolva + 0,5 dl víz + stevia
  3. 7 db korpovit
  4. 1/3 doboz túró (83 g) + 10 g narancsos fehérje + 1 kocka étcsoki beleforgácsolva + 0,5 dl víz
  5. 7 db korpovit
  6. 1/3 doboz túró (83 g) + 9 g citromos fehérje + 1 kocka étcsoki beleforgácsolva + 0,5 dl víz + stevia
  7. 7 db korpovit
  8. 1,5 dl víz + 1 ek. zselatin + 5 g holland kakaó + 15 g csokis fehérjepor


TÁPÉRTÉK:
Én 12, vagy 15 szeletre vágtam őket, de amúgy egy ilyen adag felét ettem meg egyszerre, de csak mert nagy és erős akarok lenni, amúgy az 1/3-a is elég lett volna. :D :D Átlag értékeket írok, mert picit eltértek a felhasznált fehérje fajtájától és mennyiségétől függően, meg a mogyivaj / gyümölcs / csoki miatt.

Az egész sütiben • Kcal: 800-1000 között, fehérje: 70-80 g, szénhidrát: 80 g, zsír: 20-30 g

Az arányokkal lehet játszani, ha van valami speckó szénhidrát szegény kekszünk, vagy gyártunk magunknak, akkor teljesen diétás sütit is készíthetünk. Most nem ez volt a cél, de nagyon lehetséges, hogy majd kísérletet teszek egy olyanra is. ;) 


Néhány hozzávalót megtaláltok a Biobolt.e-tárban. Minden olvasómnak kedvezmény jár, az alábbi kuponkóddal!