Mogyorós tallérok


Ezt a sütit Anyukám mindig karácsonyra szokta elkészíteni, hagyományos változatban. Régen nagy kedvencem volt, de aztán elhagytam a cukros-lisztes édességeket, így feledésbe merült. A sütit arról jegyeztem meg, hogy keményítő és mogyoró kell hozzá, meg csokidarabok vannak benne. Mivel mostanság a reform alapanyagok között feltűnt a tápióka keményítő, újra eszembe jutott a recept és úgy gondoltam, átalakítom egészséges összetevőkből, emellett próbáltam csökkenteni a zsírtartalmát és egy kis fehérjét belecsempészni. Jelentem, 3. próbálkozásra sikerült tökéletes állagot és ízt kikísérleteznem. 

HOZZÁVALÓK


50 g tápióka keményítő (vagy más étkezési keményítő)
40 g zabpehelyliszt
30 g szezámmagliszt
30 g ízesítetlen tejsavófehérje (vagy vaníliás)
10 g útifűmaghéj
50 g eritrit (vagy xilit)
40 g étcsoki
30 g mogyoróvaj
20 g kókuszzsír
1 nagy tojás sárgája
1 kk. szódabikarbóna
0,5 dl víz
A forgatáshoz: 
1 nagy tojás fehérje
50 g földimogyoró

ELKÉSZÍTÉS


Keverd össze a keményítőt, a liszteket, a fehérjét, útifűmaghéjat, édesítőt és szódabikarbónát, majd az étcsokit késsel forgácsold bele. Ezt követően add hozzá a mogyoróvajat, kókuszzsírt és a tojás sárgáját. A fehérjét tedd félre, szükség lesz még rá! A tésztát gyúrd össze – pici vízre is szükség lesz, hogy megfelelő állagó, viszonylag kemény, de nem szétmorzsolódó gombócot kapj.
A tésztát kb. fél órán át tedd hűvösre, hogy jobban összeálljon és a lisztek és az útifűmaghéj is beszívják a nedvességet.


Utána formálj egy nagyobb, vagy két kisebb rudat a tésztából. A földimogyorót törd össze, vagy daráld durvára aprítógéppel, a tésztarudakat hempergesd először a tojásfehérjébe, utána a mogyoróba. Szeleteld a rudakat korongokra, ha kell, kicsit formálj rajtuk, lapítsd őket ki. Ha van maradék tojásfehérje és mogyoró, érdemes a korongok tetejére nyomkodni.
Szilikon lapon, vagy sütőpapíron 180 °C körüli hőmérsékleten süsd őket, míg picit megnőnek és elkezdenek barnulni.

Forrón is finomak, de műanyag dobozban sokáig eltrolhatóak ezek az omlós mogyorós-csokis korongok.


Én 20 tallért készítettem ebből az adagból, így 1 db-ban átlagosan 80 kcal, 3 g fehérje, 6 g szénhidrát és 5 g zsír van.

A recept a Peak Girls oldalára készült.

Több hozzávalót jó áron tudtok megvásárolni a Biobolt.e-tárban az alábbi kuponkóddal.