Még hónapokkal ezelőtt készítettem, mikor kipróbáltam a tökmaglisztet, és általában tojásrántottával és/vagy cottage cheese-zel ettem.
HOZZÁVALÓK:
(10 db muffinformához)
- 50 g zabpehely
- 30 g tökmagliszt
- 125 g túró
- 75 g sajt
- 1 tojás
- 1 kk. szódabikarbóna
- ízlés szerint só, bors, fokhagyma, köménymag
- kevés víz
ELKÉSZÍTÉS:
A sütőt melegítsd elő 180 °C-ra, közben készítsd el a
tésztát: keverd össze a zabpelyhet, a tökmaglisztet és a fűszereket, majd
eressz rá annyi vizet, amennyi pont ellepi.
Hagyd álli pár percig, hogy a zabpehely megszívhassa magát.
Addig pont lesz időd lereszelni a sajtot. Egy keveset apró lyukú reszelővel
csinálj – ez lesz majd a díszítés a muffinok tetején, a nagy részét elég
durvábbra reszelni – ez majd a tésztába kerül.
Keverd a túrót, a tojást és a reszelt sajtot a zabos-lisztes
keverékhez. A masszát kanalazd muffinformákba, majd a tetejükre szórd rá a
maradék reszelt sajtot.
Addig kell sütni, míg a muffinok tetején lévő sajt el nem
kezd pirulni.
Mikor kihűl, könnyen eltávolítható lesz a szilikon
formákból.
Jó étvágyat!
Tippek, ötletek:
- Én sovány túrót, de zsíros sajtot használtam – ha mindkettő zsírszegény, tovább csökkenthető a muffinok kalória- és zsírtartalma.
- Ha füstölt sajtot használunk, érdekesebb ízvilágot kapunk.
- Tökmagliszt helyett más maglisztet, vagy zabpehelylisztet is használhatunk.
Tápanyagtartalom az egész adagban: 730 kcal, 60 g fehérje,
36 g szénhidrát, 32 g zsír
1 db sütiben: 73 kcal, 6 g fehérje, 3,6 g szénhidrát, 3,2 g
zsír