Az aszalt gyümölcsökkel sosem voltam teljesen jóban, de sütéshez néhányat kifejezetten szeretek használni. A datolyát még a karácsonyi kísérletezgetéseim során szerettem meg, hiszen leturmixolva nagyon jó karamella szerű krémeket lehet vele készíteni. Mindezt most egy paleo sütiben banános, csokis ízvilággal párosítottam. A süti különlegessége, hogy bár paleo, mégis alig tartalmaz zsírt.
HOZZÁVALÓK
A kosárkákhoz:
• 20 g makadámdió liszt (vagy más magliszt)
• 30 g kókuszliszt
• 20 g eritrit
• 10 g útifűmaghéj
• 10 g kakaó
• 1 tojás
• kevés víz
Datolyás krém:
• 50 g datolya
• víz
• kevés konjac liszt, vagy útifűmaghéj, ha nem elég sűrű a krém
Banános krém:
• 1 pici, vagy ½ nagyobb banán (kb. 70-80 g)
• 30 g fehérjepor (vaníliás, vagy banános)
• kevés konjac liszt, vagy útifűmaghéj, ha nem elég sűrű a krém
ELKÉSZÍTÉS
A kosárkák hozzávalóit keverd össze. A vizet csak óvatosan adagold hozzá. Egy lágy, de gyúrtható, formázható masszát kell kapj. A tésztából kisebb darabokat lecsípve bélelj ki vele tetszőleges méretű szilikonos muffin-, vagy kosárka formákat. Süsd a kosárkákat 180 °C-ra előmelegített sütőben kb. 15 percig.
Közben készítsd el a töltelékeket: a datolyát magozd ki és áztasd be annyi forró vízbe, amennyi épp ellepi. Ha megpuhult, öntsd le róla a víz nagy részét, adj hozzá egy adag fehérjeport és botmixerrel készítsd belőle krémet. Egy kevés konjac liszttel, vagy útifűmaghéjjal pudingos állagúvá tudod tenni, de ha kazeint (ez nem paleo!) használsz, valószínűleg erre a lépésre nem lesz szükség. A banános krém hasonlóan készül: a banánt turmixold össze a fehérjeporral és szintén adj hozzá egy kevés sűrítőanyagot, ha szükségesnek érzed. A kész kosarakat töltsd meg a krémekkel. Hűtőben pihentesd őket néhány órán át, hogy a krémek elnyerjék a megfelelő állagot.
Én 12 db kis kosárkát készítettem, így 1 db tápanyagtartalma: 60 kcal, 5 g fehérje, 7 g szénhidrát és 1 g zsír
A recept a Peak Girls oldalra készült.
Több hozzávalót jó áron tudtok megvásárolni a Biobolt.e-tárban az alábbi kuponkóddal.