Paleo epres-banánkrémes kosárka


Nemrég megjelent egy paleo elveknek megfelelő süti receptem, a meggyes kosárka, ami elég népszerű lett, sokan kattintottatok rá itt és a facebook-on is. Ennek örömére - és mert tényleg nagyon jó lett az a süti - ismét alkottam egy hasonlót. :)
Az eper-banán ízkombinációval már rég akartam valamit gyártani, ehhez még jött a csoki és a látvány kedvéért pár szem fehér eperke, azaz pineberry, ami a kertünkben termett. :)
A krémekhez tojásokat használtam, hisz mostanában jól el vagyok látva házi tojásokkal, de nem maradt ki az útifűmaghéj sem, ami jócskán megnövelte a sütik rosttartalmát, amellett hogy összeállt tőle a krém.


HOZZÁVALÓK


A kosárkákhoz:
  • 20 g kókuszliszt
  • 20 g szezámmagliszt
  • 20 g vaníliás fehérjepor (nálam kevert, de tojás és/vagy marhafehérjével 100% paleo a süti, de ki is hagyható, ilyenkor mindkét fajta lisztből legyen +10-10 gramm)
  • 2-3 ek. útifűmaghéj
  • 1 tojás
  • 1-1,5 dl víz
  • édesítő ízlés szerint
Az eperkrémhez:
  • 100 g eper
  • édesítő
  • citrom-/limelé/-ízesítő
  • fahéj
  • rumaroma
A banánkrémhez:
  • 3 db főtt tojás (ha alacsonyabb zsírtartalmú sütit szeretnél, akkor több fehérje, kevesebb sárgája)
  • 1 banán (120 g)
  • 30 g kókuszkrém
  • 1-2 ek. útifűmaghéj
  • 0,5-1 dl víz
  • 5 g holland kakaópor
  • édesítő
Dísz: pár szem eper (nálam 40 g "hagyományos" és 30 g pineberry, azaz fehér eper)

ELKÉSZÍTÉS

  1. A sütőt melegítsük elő 180 °C-ra, közben össze tudjuk állítani a tésztát: keverjük össze a liszteket, a fehérjeport, kevés vizet, egy tojást és annyi útifűmaghéjat, amennyitől kenhető állagú, de nem folyós masszát kapunk.
  2. Hagyjuk állni egy kis ideig a tésztát, hogy a lisztek és az útifűmaghéj meg tudja magát szívni folyadékkal. Ha nem elég édes a fehérjeportól, akkor ízlés szerint édesítsük.
  3. Kenjük a kosárka formák aljába és belső peremére a tésztát.
  4. Süssük kb. 10 percig.
  5. Közben a banánt, a főtt tojásokat, a kókuszkrémet és egy kevés vizet turmixoljuk össze.
  6. Édesítsük ízlés szerint és útifűmaghéj hozzáadásával sűrítsük be.
  7. Az epreket villával nyomkodjuk szét, édesítsük, ízesítsük fahéjjal, citromlével és/vagy rumaromával.
  8. A készresült kosárkákba kanalazzunk először az eperkrémből,
  9. majd a banános krémből.
  10. A maradék banánkrémbe keverjünk kakaóport
  11. és ezt tegyük a sütik tetejére. Díszítsük eperdarabkákkal. Tegyük a hűtőbe, hogy a krém megszilárdulhasson és az ízek összeérjenek.
Jó étvágyat!

Tápérték/db:
141,4 kcal / 9,9 g fehérje / 10,9 g szénhidrát (ebből 3,6 g rost) / 7,1 g zsír



Sok hozzávalót megtaláltok a Biobolt.e-tárban. Minden olvasómnak kedvezmény jár, az alábbi kuponkóddal. :)