Epres kosárkák


 A boltok zöldséges-gyümölcsös pultjai már tele vannak eperrel, én viszont úgy voltam vele, nem veszek, mert ami a kertben terem 1000x jobb, kivárom inkább. :) Aztán mégis megkóstoltam pár szem bolti epret és kellemes csalódás volt (lehet mert vmi íztelen vacakra számítottam), egészen finomak voltak, így megalkottam a blog első epres receptjét. Csokis kosárka formák, túrós töltelék (mert végre volt krémes túró is), na meg fehérje por. Ezek adják a recept alapját. Tápértékben a szokásos. ;)

HOZZÁVALÓK

(6 db szilikon formához)

A kosarakhoz:
  • 20 g gesztenyeliszt
  • 20 g zabpehely
  • 20 g szezámmagliszt
  • 20 g kókuszliszt
  • 10 g holland kakaópor
  • 50 g sovány krémes túró
  • 1 tojás
  • édesítő ízlés szerint, nálam: 30 g eritrit (+ kevés stevia)
  • kevés víz
A töltelékhez:
  • 200 g sovány krémes túró
  • 100 g eper
  • 30 g fehérjepor (nálam epres-fehércsokis Scitec 100% Whey Protein Professional, de jó bármi epres, vaníliás, fehércsokis, vagy akár kókuszos is, a lényeg: finom legyen)
  • kevés víz
  • 1 ek. útifűmaghéj (vagy zselatin)
  • fahéj

ELKÉSZÍTÉS



  1. A sütőt kapcsold be, melegítsd elő 180 °C-ra. Közben keverd össze a kosárkák hozzávalóit: először a liszteket és a kakaót.
  2. Utána add hozzá a túrót, egy tojást és kevés vizet.
  3. Annyi víz kell, hogy simára keverés után a képen látható állagú, sűrű, kenhető masszát kapj.
  4. Kanalazd a tésztát a szilikon formákba és kend ki vele a aljukat és a belsejüket.
  5. A krémhez a többi túrót keverd el fehérjeporral, kevés vízzel, és egy kis útifű maghéjjal (vagy ennek hiányában zselatinnal - egyikből sem kell sok, csak 1 ek.-nyi, mert ha túlzásba visszük őket, az elrontja az állagot). A krémbe darabold bele az epreket, pár szemet padig hagyj meg a díszítéshez. Fahéjjal fűszerezheted.
  6. Ha felforrósodott a sütő, a kosárkákat süsd kb. 10-15 percig.
  7. Ha elkészültek a kosárkák, töltsd meg őket a túrós krémmel és díszítsd a tetejüket eperszeletkékkel.
  8. Hűtőben tárold a sütiket, napokig elvannak és hidegen a legjobbak! Jó étvégyat!




TÁPÉRTÉK/db:
116,5 kcal / 12,9 g fehérje (ebből 10 g teljes értékű) / 11,2 g szénhidrát (ebből 2,9 g rost) / 2,9 g zsír


Sok hozzávalót megtaláltok a Biobolt.e-tárban. Minden olvasómnak kedvezmény jár, az alábbi kuponkóddal. :)


2017-es, zabos változat


HOZZÁVALÓK

(6 db szilikonos muffinformához)

A kosárkákhoz:
50 g sovány krémtúró
40 g kókuszliszt
20 g zabpehely
20 g zabliszt (vagy darált zabpehely)
10 g zsírszegény kakaópor
1 tojás
édesítő ízlés szerint (én 20 g 4x-es erősségű eritrit-stevia keveréket használtam)
kevés víz

A töltelékhez és a díszítéshez:
200 g sovány krémtúró
100 g eper (lehet friss, vagy fagyasztott is)
20 g epres fehérjepor
édesítő ízlés szerint (én 20 g 4x-es erősségű eritrit-stevia keveréket használtam)


ELKÉSZÍTÉS


A sütőt melegítsd elő 180 °C-ra, közben készítsd el a kosárkák alapját. Ehhez egyszerűen keverj össze minden hozzávalót és annyi vizet adj hozzá amennyit felvesz úgy, hogy egy puha, de gyúrható és egyben kenhető állagú masszát kapj. Ezzel béleld ki a muffinformáidat úgy, hogy középen maradjon hely a tölteléknek. Süsd készre a formákat, kb. 20 perc kell nekik, de figyeld őket, mert minden sütő más...
Amíg sülnek a kosarak, készítsd el a krémet. Ehhez turmixold össze a hozzávalókat, ha kell, pici vizet tehetsz hozzá, de csak óvatosan, nehogy folyós legyen. Az eperből tegyél félre párat, mert a díszítéshez fog kelleni.
A kész és kissé kihűlt kosárkákat töltsd meg a túrókrémmel és a tetejüket díszítsd eper darabkákkal.
Hűtőben tárold tálalás előtt.

Tápanyagtartalom:
1 db sütiben: 105 kcal, 12 g fehérje, 9 g szénhidrát, 2 g zsír


A receptet a Peak oldalára írtam.