Meggyes muffin kétféle tésztával: mogyoróvajas-kakaóssal és vaníliás-kakaóvajassal. Finom, puha, tápláló süti, amit már többször elkészítettem. Alább a paleo változatot is megtaláljátok.
(6 db szilikon muffinformához)
- 125 g krémes sovány túró
- 30 g vaníliás fehérjepor (sűrűbb állagú kevert, vagy kazein)
- 20 g kókuszliszt
- 20 g zabkorpa
- 20 g zabpehely
- 10 g holland kakaópor
- 10 g mogyoróvaj
- 10 g kakaóvaj
- 24 db meggy (kb. 100 g)
- 1 tojás
- 1+0,5 dl víz
- édesítő ízlés szerint (nálam 20 g eritrit + 1 kk. stevia por)
- 1 kk. szódabikarbóna
- ízlés szerint fahéj, vaníliarúd
Tippek:
- Ha nincs kakaóvajad, akkor olvasztott diétás fehércsoki, kókuszzsír, vagy bármilyen magból krémesre darálva készített vaj, pl. kesudió, mandula, mogyoró is megteszi.
- Ha nem találsz krémes túrót, akkor cottage cheese-et pici vízzel krémesre turmixolva/botmixerezve elő tudod állítani házilag.
ELKÉSZÍTÉS
A sütőt melegítsd elő 160 °C-ra, közben lesz időd összeállítani a tésztát.
Keverd össze a száraz összetevőket: a fehérjeport, a lisztet, korpát, pelyhet, valamint a szódabikarbónát. Add hozzá a tojást, a túrót és kb. 1 dl vizet. Kenhető, krémes masszát kell, hogy kapj. Ha nem találod elég édesnek a fehérjeportól, adj hozzá ízlés szerinti mennyiségű kalóriamentes édesítőt.
A massza felét kanalazd át egy másik tálba: az egyik lesz a fehércsokis, a másik a kakaós réteg. A fehércsokishoz szükség lesz még egy kevés olvaszott kakaóvajra, a barna tésztához pedig kakaóporra, mogyoróvajra és még egy kevés vízre, ha a kakaótól túlságosan besűrűsödne a tészta.
Ha mindkét masszát jól elkeverted, kanalazd először a csokisat a muffinformáidba. Mindegyikbe tegyél egy-egy szem meggyet, majd fedd be a vaníliás-fehércsokis tésztával, szórd meg a tetejüket fahéjjal és díszítsd a muffinokat 3-3 szem meggyel.
Süsüd kb. 40 percig, majd hagyd őket még egy picit állni a sütőben. Ha elkészültek, hagyd őket hűlni, utána könnyen ki tudod majd venni őket a formákból.
Jó étvágyat!
Tápanyagtartalom 1 db sütiben:
120 kcal / 10,4 g fehérje / 10,6 g szénhidrát (ebből 2,4 g rost) / 4,8 g zsír
Csillag formában, fordított színösszeállítással. |
A recept eredetileg a Peak Girls oldalán jelent meg.
PALEO VÁLTOZAT
HOZZÁVALÓK
- 200 ml zsíros kókusztej / light kókusztejszín / más növényi tejszín
- 80 g paleo liszt (én szezámot és makadámdiót használtam, mert elfogyott a kókusz)
- 30 g fehérjepor (marha, vagy tojás)
- 10 g kakaópor
- 10 g mandulavaj
- 10 g kakaóvaj
- 10 g útifűmaghéj
- 1 tk. sütőpor
- 1 tojás
- 100-120 g meggy (4x annyi db, ahány süti készül)
- szükség szerint 0,5-1 dl víz
- kb. 20 g eritrit
- ízlés szerint fahéj, vanília
ELKÉSZÍTÉS
Ugyan úgy készül, mint a hagyományos változat, csak néhány összetevő módosult.
Sok hozzávalót (pl. kakaóvaj, kókuszliszt) akciósan tudtok megvásárolni a Biobolt.e-tárban az alábbi kuponkóddal.
Ha pedig nincs kedved/időd sütögetni, próbáld ki a készen kapható Protein Brownie-t! (Katt a képre!)