Ezt a sütit most a héten találtam ki. Gondoltam kellene már egy réteges muffint gyártani (azért azt, mert nekem muffin formáim vannak és azokba egyébként is szépen bele lehet adagolni egyenletesen az anyagot). Az összetevők hasonlóak, mint minden sütimben, ami érdekesség: mivel van most kazein fehérjém, amit kevés vízzel pudingosra lehet keverni, az egyik réteg krémet ez adja. Persze ennek hiányában sincs gond, egy kis zselatinnal meg lehet csinálni bármilyen fehérjéből ugyan ezt. ;)
HOZZÁVALÓK
(én 6 db szilikon muffinformában készítettem el)A tészta:
- 50 g zsírszegény túró
- 20 g zabpehelyliszt
- 15 g vaníliás fehérjepor (kevert, vagy kazein)
- 10 g kókuszliszt
- 10 g zsírtalanított lenmagliszt
- 10 g kesudióvaj (kesudió egy kis kókuszzsírral krémesre turmixolva) [más magból készült vaj, vagy 5 g darált mag + 5 g kókuszzsír is megteszi]
- 1 tojásfehérje
- édesítő ízlés szerint (nálam 10 g eritrit)
- 1 kk. szódabikarbóna
- 80 ml víz
A túrókrém:
- 75 g zsírszegény túró
- 1 tojás sárgája
- édesítő ízlés szerint (2 ek. eritrit + 1 kk. stevia)
- egy kevés reszelt citromhéj
- 1 ek. por állagú zselatin
- 1 dl víz
A fehérje puding:
- 30 g kazein (nálam tejszínes-süti ízben, de csoki, vanília ugyanúgy jó)
- kb. 60 ml víz
A tetejére:
Az enyémekre áfonyás és epres Walden Farms minden mentes lekvár került, de készíthetünk rájuk fehérjés-zselatinos réteget is, mint ebben a receptben, vagy bármilyen olyan "tetőt", mint a túrós kekszes sütiimnek van.
ELKÉSZÍTÉS
- A sütőt melegítsük elő 150 °C-ra, közben pedig állítsuk össze a tésztát. Keverjük össze a száraz összetevőket, majd jöhet a tojásfehérje (a sárgáját tegyük félre a krémhez), a túró...
- ... és annyi víz, hogy egy ragacsos masszát kapjunk.
- Kanalazzuk a tésztát a muffinformákba. Kb. félig kell megtöltenünk őket.
- Süssük 25-30 percig. Sütés közben készítsük el a krémeket:
- A túrókrémhez keverjük össze a tojássárgáját egy ek. zselatinnal és édesítővel, valamint 1 dl vízzel és rezseljünk bele egy kevés citromhéjat. Folyamatos kevergetés mellett melegítsük fel, míg majdnem forrni nem kezd. Utána vegyük le a tűzről és keverjük hozzá a túrót.
- A fehérjepudinghoz keverjünk simára egy adag kazeint kevés vízzel, majd tegyük a hűtőbe, hogy jobban megszilárduljon.
- Ha kicsit hűltek a sütik, vágjuk őket két rétegre.
- Az aljukat tegyük vissza a muffinformákba.
- Minden formába kanalazzunk egy réteg kazein pudingot.
- Fedjük le a krémmel megkent sütiket a következő tésztaréteggel.
- A muffinformákban fennmaradt többi helyet tölsük ki túrókrémmel.
- A tetejére én Walden Farms lekvárt kentem. Ezek a hűtőben tárolva zselés állagúak, de ha felmelegítjük őket, folyóssá (és sokkal finomabbá) válnak, így szépen el lehet őket oszlatni a süti tetején.
- Hűtőben hagyjuk megszilárdulni az összes réteget. A formákból való kivétel nem mindig egyszerű, vigyázni kell, hogy ne essenek szét.
TÁPÉRTÉK / db:
87,5 kcal / 11,1 g fehérje (ebből 9,6 teljes értékű) / 6 g szénhidrát (ebből 4,7 g felszívódó, a többi rost) / 2,5 g zsír
Sok hozzávalót megtaláltok a Biobolt.e-tárban. Minden olvasómnak kedvezmény jár, az alábbi kuponkóddal!