Szilikon konyhai eszközeim "családjának" legújabb tagja egy 12 db-os muffinsütő. Kisebb formák vannak benne, mint a 6-osban, így cuki kis sütiket lehet vele készíteni, amelyekből többet lehet megenni egy adagra. :P Első próbálkozásom egy kávés muffin volt, de az nem lett olyan finom, mint amilyenre szerettem volna (azért megettem), a második pedig ez. Nem tudom, hogy jutott eszembe a mákosguba-muffin, minden esetre a végeredmény nagyon szép lett. Legalábbis nekem tetszik. Talán az eddigi legszebb sütikéim. :))) (Mondjuk amikor először zselés-túrós muffint csináltam az Öcsinek, az is tetszett, utólag meg már rondának gondolom, mert azóta sokkal szebbet is sikerült gyártani. :P)
HOZZÁVALÓK
(12 db kisebb szilikonos muffinformához)Tészta:
- 40 g zabkorpa
- 30 g vaníliás fehérjepor (kevert, vagy kazein)
- 20 g zabpehelyliszt
- 10 g kendermagliszt (helyette is lehet mák, de az darált legyen)
- 10 g mák
- 1 tojás
- 1 kk. szódabikarbóna
- 125 g zsírszegény túró (viszonylag krémes, kenhető állagú legyen)
Töltelék:
- 125 g zsírszegény túró (a doboz másik fele)
- 20 g vaníliás fehérjepor
- 5 g mák pirítva
- rum aroma
- pici víz
Dísz: fagyos, vagy aszalt bogyós gyümölcs, olajos magok, cukormentes öntetek, fahéj...
Nálam fagyos málna, szeder, áfonya és minden mentes karamellás mártogatós
ELKÉSZÍTÉS
- A sütőt melegítsük elő kb. 160 °C-ra.
- Készítsük el a tésztát: először keverjük össze a zabkorpát, fehérjeport, a liszteket, a mákot és egy kis szódabikarbónát, vagy sütőport.
- Ehhez adjunk hozzá fél doboz túrót és egy nagyob tojást. Ha a fehérjeporunk a sűrű fajtából való (és olyan legyen!!), a túrónk pedig közepesen krémes, akkor minden bizonnyal egy ici-pici ragacsos, de jól kezelhető, gyúrható tésztát kapunk.
- Az összegyúrt gombócból csípjünk le kis gombócokat és béleljük ki velük a muffinformákat kosárka-szerűen.
- Süssük kb. 15-20 percig. Ha elkezdenek barnulni a gubácskák, kapcsoljuk le a sütőt és pár perc múlva vegyük is ki őket. A szódabikarbóna miatt kicsit meg fognak nőni és nem lesz kosár formájuk, de ez nem gond. Egy kanállal nyomjuk be a belsejüket és már lehet is őket tölteni.
- A tölteléket sütés közben pár perc alatt össze tudjuk keverni: a túró másik felét keverjük ki vaníliás fehérjeporral, egy kis pirított mákkal. Ízesíthetjük rum aromával is, hogy még jobb íze legyen. Adjunk hozzá annyi vizet, amennyit a fehérjepor és a túró felvesz. Ne legyen folyós! (Ha mégis ez történne, egy kis zselatinnal lehet segíteni rajta.)
- Minden kosárba tegyünk egy naaagy teáskanálnyi tölteléket, és hogy szépek legyenek a sütikék, díszítsük valami látványos bogyóval, vagy szósszal őket. :)
TÁPÉRTÉK / db: 75 kcal / 8,4 g fehérje / 5,4 g szénhidrát / 2,3 g zsír
Sok hozzávalót megtaláltok a Biobolt.e-tárban. Minden olvasómnak kedvezmény jár, az alábbi kuponkóddal. :)