Cukor nélkül eléggé elképzelhetetlen karamellás akármit is készíteni, de azért van megoldás! Vannak karamell ízű fehérjeporok pl., létezik cukormentes karamell szirup (pl. kávézóban), és most kb. 1 hónapja megismertem a Walden Farms termékeket, amelyek minden mentesek. Főleg növényi rostokból állnak és természetes aromákból. Elég drágák és nem gondolom, hogy naponta orrba-szájba ilyeneket kellene enni, de ízesítésnek szerintem kiválóak, főleg olyan ízek esetén, amit más egészséges úton-módon nem tudunk előállítani. Na, ilyen pl. a karamell. Karácsonyra az én feladatom otthonra a szaloncukor gyártás, tavaly is csináltam aszalt gyümivel, gesztenyemasszával, fehérjével, kókusszal, mogyival... és sikerük volt. Idén megcsinálom régi kedvencemet a karamellásat is, ehhez rendeltem ilyen minden mentes szirupot, és "édes mártogatót" is, ami egy sűrűbb krém. Gondoltam, sütéshez is kipróbálom ezeket a csoda cuccokat, és ez lett az első alkotásom a karamell-mártogatóval.
HOZZÁVALÓK
(6 db muffinhoz)
- 200 g cottage cheese (vagy krémes túró)
- 30 g mogyoróvaj
- 20 g mandulaliszt
- 30 g zabpehelyliszt
- 20 g vaníliás fehérjepor (kevert vagy kazein)
- 10 g holland kakaó
- 1 tojás
- édesítő (stevia és/vagy eritrit)
- rum aroma
- minden mentes karamell mártogató (Walden Farms)
- kevés víz
- 1 tk. sütőpor / szódabikarbóna
ELKÉSZÍTÉS
- A sütőt bekapcsoltam, előmelegítettem kb. 160 °C-ra.
- Mivel cottage cheese-em volt otthon, nem krémes túróm, turmixgéppel álltam neki a süti készítésének. A képen látható, hogy turmixolással a cottage cheese szemcséi összetörnek és egy krémes túró lesz az eredmény.
- A túróhoz hozzáturmixoltam a tojást és a magyoróvajat is.
- Ez után a száraz összetevőket összekevertem egy tálban: a mandula- és a zabpehelylisztet, a fehérjeport és a sütőport.
- A keveréket összeturmixoltam a tojásos túróval. Adtam hozzá egy kis édesítőt, rum aromát pici vizet is, hogy krémes, de ne folyós massza legyen.
- A massza kb. ⅓-át kiszedtem a turmixgépből, és félretettem egy kis tálba.
- A többi masszába beleturmixoltam a kakaót is.
- A kakaós masszával kikentem a muffinformákat: az aljukat picit vastagabban, de a peremüket is végig.
- Minden kosárkába tettem egy-egy teáskanál karamell krémet.
- Befedtem a kosarakat a félretett vaníliás krémmel.
- Kb. 20-25 percig sütöttem.
TÁPÉRTÉK / db:
120 kcal / 11,4 g fehérje / 6,4 g szénhidrát / 6 g zsír
Sok hozzávalót megtaláltok a Biobolt.e-tárban. Minden olvasómnak kedvezmény jár, az alábbi kuponkóddal. :)
Ha még gyorsabban és egyszerűbben szeretnél muffint készíteni, próbáld ki a protein muffin mixet!