Szeretem a kávét, van is már pár cappuccinos sütireceptem, pl. ez a habos tetejű, ez a túrókrémes kosárka és ez a köleses (ami nem saját találmány), de ez még kevés, én ennél sokkal nagyobb kávé-fan vagyok, úgyhogy kell még sok-sok ilyen ízvilágú recept. :D Pár hete ezt az egyszerű, zabos-túrós-fehérjés tésztából készült muffint alkottam. Az érdekeség benne: három réteg, három szín, három íz. :)
HOZZÁVALÓK
(12 db muffinhoz, 7 cm-s formákba)Száraz összetevők:
- 60 g zabpehelyliszt
- 60 g vaníliás fehérjepor (sűrű állagú kevert, vagy kazein)
- 30 g zabpehely
- 3 ek. eritrit (vagy más édesítő ízlés szerint)
- 1 kk. szódabiakarbóna
- 250 g sovány krémtúró
- 30 g mogyoróvaj (vagy más magból készült vaj)
- 1 tojás
- 0,5 dl víz
- 0,5 dl erős kávé
- 10 g holland kakaópor + 0,5 dl víz
- vaníliarúd belseje + 0,5 dl víz
ELKÉSZÍTÉS
A sütőt előmelegítjük kb. 160 °C-ra.
Összekeverjük a száraz összetevőket, majd három részre, három különböző tálba osztjuk a keveréket. Az egyikhez kakaóport is keverünk.
A túrót, a tojást, a mogyoróvajat és egy kevés vizet jól összekeverjük, majd a kész masszát egyenletesen elosztjuk a három tálban. A kakaóshoz keverünk egy kevés vizet, ha túl sűrű lenne, az egyikhez kávét adunk, a harmadikat pedig vaníliával ízesítjük és szintén egy kevés vízzel lazítjuk, ha szükséges.
A háromféle tésztát rétegenként fogjuk a muffinformákba kanalazni: alulra kerül a csokis réteg, arra a vaníliás, a felülre pedig a kávés.
A sütik tetejét egész kávészemekkel, étcsokidarabokkal díszíthetjük, vagy megszórhatjuk intstant kávéval, kakaóval, fahéjjal.
Kb. fél órán át sütjük őket közepes lángon és utána a lekapcsolt sütőben még kb. 10 percig hagyjuk őket állni.
Hidegen könnyen eltávolíthatók a szilikonformákból. Hűtőben tároljuk, hidegen fogyasszuk!
TÁPANYAGTARTALOM 1 db sütiben:
70 kcal / 8 g fehérje / 6 g szénhidrát / 1 g zsír
Sok hozzávalót megtaláltok a Biobolt.e-tárban. Minden olvasómnak kedvezmény jár, az alábbi kuponkóddal. :)
Ha még gyorsabban és egyszerűbben szeretnél muffint készíteni, próbáld ki a protein muffin mixet!