Zselés-túrós muffin

Az edzős cikk után ismét jöhet egy recept. :) A zselés-túrós muffint még márciusban, Öcsi szülinapjára kísérleteztem ki, azóta elkészítettem jópár változatban.
Az alapötlet az a süti volt, ami egy csokis piskótarétegből, egy túrós rétegből és a tetején egy Fantás vagy Mirindás rétegből áll. A túrót nagyon szeretjük, a többi réteg pedig fehérjeporok segtségével megoldható úgy,  brutál jó legyen a süti tápértéke.
Én szilikon muffinformában csináltam a sütiket, így nagyon látványosak, de persze tepsiben is elkészíthetők és kockákra vághatók (nekem akkor tuti szétesne az egész cucc :D:D).
A leírásban bemutatok részletesen az elkészítést, mutatok néhány változatot, adok néhány tippet és a tápértékeket is megtaláljátok.



HOZZÁVALÓK 

(6 db muffinhoz)

A tésztához:
  • 50 g krémes sovány túró
  • 20 g csokis fehérjepor (olcsó kevert, vagy drága kazein ami jó sütéshez; vaníliás is jó + natúr kakaópor - ez a csokis fehérje mellett is mehet egy kevés, hogy még finomabb legyen)
  • 1 tojás
  • 1 kk. kókuszzsír (kihagyható)
  • 1 kk. sütőpor
  • mézessüti fűszer (vagy fahéj, szegfűszeg)
  • rum aroma
  • édesítő ízlés szerint (nálam eritrit és stevia, még a xilitet ajánlom kis mennyiségben)

A túrós réteghez:
  • 100 g zsírszegény túró (ide jöhet a rögösebb változat, de krémes is jó meg a kettő keveréke is)
  • 1 ek. zselatin (por állagú)
  • citrom aroma vagy citromlé, reszelt citromhéj
  • vanília aroma
  • 1 dl víz
  • édesítők ízlés szerint

A gyümölcsös zseléhez:
  • 20 g gyümölcsízű fehérjepor (narancsos, de nálam az első erdeigyümis volt)
  • 1 ek. zselatin
  • 1-2 dl víz

ELKÉSZÍTÉS


Tészta:
A sütőt előmelegítjük 180°-ra. Jól összekeverjük a fent említett hozzávalókat egy kis edényben. Ha túl sűrű a massza és teljesen összeáll, tehetünk bele egy kis vizet.
Belekanalazzuk a muffinformák aljába és szépen elegyengetjük a tetejüket. Kb. 1-2 nagyobb teáskanálnyi adag jut egy-egy formába. Betesszük a sütőbe és kb. 20 percig sütjük.



Túrókrém:
Miközben sül a sütik alja, megcsináljuk a középső réteget. Felforralunk 1 dl vizet, majd feloldjuk benne a zselatint. A túrót összekeverjük az aromákkal, édesítőkkel, végül lassan hozzáadjuk a zselatinos vizet is. Hagyjuk állni, lassan elkezd majd sűrűsödni. Ha elékszült a  tészta és az is hűlt egy kicsit, rákanalazzuk a túrós réteget. Betesszük a hűtőbe, hogy megszilárduljona  túrós réteg.


Zselé:
A gyümölcsös fehérjeport feloldjuk egy kis vízben, a zselatint pedig ugyanúgy elkészítjük, mint a túrós rétegnél. Ha hűlt kicsit, összekeverjük a fehérje turmix-szal. Forrón ne, mert kicsapódik a fehérje és undorítóan fog kinézni.
Az, hogy mennyi vizet használjunk, attól függ, hogy mennyi anyag fér még a muffinformánkba. A megszilárdult túrós rétegre kanalazzuk a gyümölcsízű réteget és visszatesszük a hűtőbe.
Ha megszilárdult, ki lehet venni őket a formából, legalábbis ha szilikonos formában készítettük, akkor biztos. ;)

Első próbálokzásom eredménye, az erdeigyümölcsös tetejű muffin:

ÖTLETEK, VÁLTOZATOK:

  • Bármilyen ízű lehet bármelyik réteg, nem csak gyümölcsös, én pl. készítettem csokis-mogyis karamellosat, kókuszosat...
  • A tésztába mehet kókuszreszelék, darált magvak. Ha szénhidrátot is akarunk bele, akkor zabkorpa, zabpehelyliszt, búzacsíra...
  • A túrós rétegben is lehet fehérjepor. Akkor először a túróval keverjük össze a fehérjét, utána jöjjön bele a zselatinos víz.
  • Gyümölcsöt tehetünk a túróba és a zselébe is.

Tápanyagtartalom 1 db narancsos sütiben:
72 kcal / 10 g fehérje / 2 g szénhidrát / 3 g zsír



KÉPEK MÁS VÁLTOZATOKRÓL:
  • Az első vaníliás tészta, banános fehérjés túrós réteg, epres-fehércsokis felső réteg fahéjjal és egy-egy szederrel.
  • A második csokis tésztán karamell-kapucsínós fehérje krémes túróval, a tetején mogyis fehérje és egy-egy törökmogyoró.
Ha sok ízt szeretnénk készíteni, érdemes kis tasakos egyadagos tejsavó fehérjéket venni, a tésztákhoz pedig egy olcsóbb fajta kevert fehérjéket.



A kókuszzsírt megtaláljátok a Biobolt.e-tárban. Minden olvasómnak kedvezmény jár, az alábbi kuponkóddal!
Ha még gyorsabban és egyszerűbben szeretnél muffint készíteni, próbáld ki a protein muffin mixet!