Az edzős cikk után ismét jöhet egy recept. :) A zselés-túrós muffint még márciusban, Öcsi szülinapjára kísérleteztem ki, azóta elkészítettem jópár változatban.
Az alapötlet az a süti volt, ami egy csokis piskótarétegből, egy túrós rétegből és a tetején egy Fantás vagy Mirindás rétegből áll. A túrót nagyon szeretjük, a többi réteg pedig fehérjeporok segtségével megoldható úgy, brutál jó legyen a süti tápértéke.
Én szilikon muffinformában csináltam a sütiket, így nagyon látványosak, de persze tepsiben is elkészíthetők és kockákra vághatók (nekem akkor tuti szétesne az egész cucc :D:D).
A leírásban bemutatok részletesen az elkészítést, mutatok néhány változatot, adok néhány tippet és a tápértékeket is megtaláljátok.
HOZZÁVALÓK
(6 db muffinhoz)
A tésztához:
- 50 g krémes sovány túró
- 20 g csokis fehérjepor (olcsó kevert, vagy drága kazein ami jó sütéshez; vaníliás is jó + natúr kakaópor - ez a csokis fehérje mellett is mehet egy kevés, hogy még finomabb legyen)
- 1 tojás
- 1 kk. kókuszzsír (kihagyható)
- 1 kk. sütőpor
- mézessüti fűszer (vagy fahéj, szegfűszeg)
- rum aroma
- édesítő ízlés szerint (nálam eritrit és stevia, még a xilitet ajánlom kis mennyiségben)
A túrós réteghez:
- 100 g zsírszegény túró (ide jöhet a rögösebb változat, de krémes is jó meg a kettő keveréke is)
- 1 ek. zselatin (por állagú)
- citrom aroma vagy citromlé, reszelt citromhéj
- vanília aroma
- 1 dl víz
- édesítők ízlés szerint
A gyümölcsös zseléhez:
- 20 g gyümölcsízű fehérjepor (narancsos, de nálam az első erdeigyümis volt)
- 1 ek. zselatin
- 1-2 dl víz
ELKÉSZÍTÉS
Tészta:
A sütőt előmelegítjük 180°-ra. Jól összekeverjük a fent említett hozzávalókat egy kis edényben. Ha túl sűrű a massza és teljesen összeáll, tehetünk bele egy kis vizet.
Belekanalazzuk a muffinformák aljába és szépen elegyengetjük a tetejüket. Kb. 1-2 nagyobb teáskanálnyi adag jut egy-egy formába. Betesszük a sütőbe és kb. 20 percig sütjük.
Túrókrém:
Miközben sül a sütik alja, megcsináljuk a középső réteget. Felforralunk 1 dl vizet, majd feloldjuk benne a zselatint. A túrót összekeverjük az aromákkal, édesítőkkel, végül lassan hozzáadjuk a zselatinos vizet is. Hagyjuk állni, lassan elkezd majd sűrűsödni. Ha elékszült a tészta és az is hűlt egy kicsit, rákanalazzuk a túrós réteget. Betesszük a hűtőbe, hogy megszilárduljona túrós réteg.
Zselé:
A gyümölcsös fehérjeport feloldjuk egy kis vízben, a zselatint pedig ugyanúgy elkészítjük, mint a túrós rétegnél. Ha hűlt kicsit, összekeverjük a fehérje turmix-szal. Forrón ne, mert kicsapódik a fehérje és undorítóan fog kinézni.
Az, hogy mennyi vizet használjunk, attól függ, hogy mennyi anyag fér még a muffinformánkba. A megszilárdult túrós rétegre kanalazzuk a gyümölcsízű réteget és visszatesszük a hűtőbe.
Ha megszilárdult, ki lehet venni őket a formából, legalábbis ha szilikonos formában készítettük, akkor biztos. ;)
Első próbálokzásom eredménye, az erdeigyümölcsös tetejű muffin:
ÖTLETEK, VÁLTOZATOK:
- Bármilyen ízű lehet bármelyik réteg, nem csak gyümölcsös, én pl. készítettem csokis-mogyis karamellosat, kókuszosat...
- A tésztába mehet kókuszreszelék, darált magvak. Ha szénhidrátot is akarunk bele, akkor zabkorpa, zabpehelyliszt, búzacsíra...
- A túrós rétegben is lehet fehérjepor. Akkor először a túróval keverjük össze a fehérjét, utána jöjjön bele a zselatinos víz.
- Gyümölcsöt tehetünk a túróba és a zselébe is.
Tápanyagtartalom 1 db narancsos sütiben:
72 kcal / 10 g fehérje / 2 g szénhidrát / 3 g zsír
72 kcal / 10 g fehérje / 2 g szénhidrát / 3 g zsír
KÉPEK MÁS VÁLTOZATOKRÓL:
- Az első vaníliás tészta, banános fehérjés túrós réteg, epres-fehércsokis felső réteg fahéjjal és egy-egy szederrel.
- A második csokis tésztán karamell-kapucsínós fehérje krémes túróval, a tetején mogyis fehérje és egy-egy törökmogyoró.
Ha sok ízt szeretnénk készíteni, érdemes kis tasakos egyadagos tejsavó fehérjéket venni, a tésztákhoz pedig egy olcsóbb fajta kevert fehérjéket.
Ha még gyorsabban és egyszerűbben szeretnél muffint készíteni, próbáld ki a protein muffin mixet!