Több étteremben vannak már a hagyományosnál jóval egészségesebb, diéta barátabb hamburgerek, például teljes kiőrlésű bucival, vagy épp teljesen buci nélkül. Én, mint nagy marhahús rajongó, mindegyiket szeretem és úgy döntöttem, házi verzióban is elkészítem. Így biztosan tudom, mi van benne. Alább megosztom veled a receptemet, amit szénhidrátszegény, paleo és akár ketogén étrendben is nyugodtan lehet fogyasztani.
HOZZÁVALÓK
• 500 g darált sovány marhahús
• 1 tojás
• 20 g szezámmagliszt
• 10 g útifűmaghéj (1-2 ek.)
• ízlés szerint: só, bors, zöldfűszerek, hagyma, mustár, piros paprika
• jégsaláta
• light majonéz
• sajt
• ízlés szerint egyéb zöldségek
ELKÉSZÍTÉS
A darált húst keverd össze 1 tojással, a szezámliszttel a fűszerekkel és az útifűmaghéjjal. Ez utóbbi elhagyható, de kipróbáltam, nélküle kicsit szétesősek lettek a húspogácsák, vele viszont tökéletesen egybemaradtak.
A szezámliszt is helyettesíthető mással (pl. tökmagliszttel, zabpehelyliszttel, zabkorpával), de a hamburgerhez a legjobban a szezám illik, ezt érezni fogod az illatokon, mikor sülnek a húsok. ;)
Jól keverj össze minden összetevőt, majd formázz belőle egyenlő arányban húspogácsákat. Nekem 5 db lett ebből a mennyiségből.
Forrosíts fel jól egy serpenyőt, zsiradék nem kell, a húsban van elég. Gyorsan pirírtsd meg a húspogácsák egyik, majd másik oldalát, utána fedő alatt süsd őket készre kis lángon.
A hamburger 2 húspogácsából fog állni, a bucit a jégsaláta külső leveleiből hajtogatjuk, a töltelék pedig zsírszegény sajt, light majonéz és zöldségek lesznek. Én uborkát, paprikát, jégsalátát tettem bele, de a fantáziádra bízom, hogy mivel ízesíted.
Jó étvágyat! Vigyázz, ha sok tölteléket használsz, könnyen szétesik a burger, de ez az ízélményen nem ront! ☺
A recept a Peak Girls oldalán is megjelent.
Még több hasonló receptet találsz az e-bookomban!
Több hozzávalót jó áron tudsz beszerezni a Biobolt.e-tárban az alábbi kuponkóddal.