Egy finom, frissítő, gyümölcsös nyári sütit hoztam, ami hűtve az igazi! Igaz, az elkészítése sütést igényel, így nem a legforróbb napokon érdemes elkészíteni. Alapanyagai közül különlegesség a köles, ami ugyan olyan jó szénhidrátforrás, mint a zab, csak kevésbé népszerű. És édesen is nagyon-nagyon finom!
HOZZÁVALÓK
• 200 g sárgabarack
• 1 közepes alma (kb. 150 g)
• 50 g köles
• 50 g mogyoróvaj
• 30 g kókuszliszt
• 30 g vaníliás fehérjepor
• 30 g eritrit
• 20 g mandulaliszt
• 10 g zsírszegény kakaópor
• 3 dl víz
• 1 csipet só
• fahéj és rum aroma ízlés szerint
ELKÉSZÍTÉS
A kölest mosd át, majd tedd fel főni 3 dl vízzel és egy csipetnyi sóval. Addig főzd, míg az összes vizet be nem issza. Akkor jó, ha már egy kissé szétfő. Az almát pucold meg, vágd nagyobb darabokra, majd turmixod össze a mogyoróvajjal és a tojással.A liszteket, az édesítőt és a fehérjeport keved össze a kölessel, majd add hozzá az előbb elkészített turmixot is.
A barackokat magozd ki, majd vágs fel apró kockákra. Szórd meg fahéjjal, eritrittel és locsold meg egy kis rum aromával.
A tésztát oszdd két részre: az egyik marad vaníliás, a másiba keverd bele a kakaóport és szükség esetén egy kis vizet.
A csokis masszát adagold sütőformák aljába: én nagyobb kosárka forámkat használtam, de jó lehet pl. brownie forma, vagy nagyobb muffinforma is. A tésztarétegre egy barackos réteg jön – de maradjon pár kocka barack díszítésnek! Fedd be a barackokat a vaníliás masszával. A tetejüket díszítsd a maradék barackkal.
Süsd 180 °C-ra előmelegített sütőben kb. 30 percig.
Ha kihültek, érdemes még a hűtőben tovább hűteni őket, úgy az igaziak!
Tipp: Így picit szétesősek a sütik, hasonlít az állaguk a morzsasütikre, ha ezt el szeretnéd kerülni, használj egy –két ek. útifűmaghéjat a tészta összeállításakor. Ilyenkor lehet, hogy egy kis plusz folyadékra is szükséged lesz.
A recept a Peak oldalán is megjelent.
Több hozzávalót jó áron tudsz beszerezni a Biobolt.e-tárban az alábbi kuponkóddal.
Ha még gyorsabban és egyszerűbben szeretnél muffint készíteni, próbáld ki a protein muffin mixet!