Még tavasszal, mikor a zselés-túrós muffinokkal kísérletezgettem, készítettem egy hasonló felépítésű, szinte szénhidrátmentes, csak fehérjeforrásokból álló puncsos sütit. Ez látható az alsó képen, a felsőn pedig a tegnapi új verzió, ami szénhidrátot is tartalmaz zab formájában. Lehet tehát választani étrendnek és/vagy napszaknak, illetve otthon lévő alapanyagoknak megfelelően. :)
Én a 6 db-os szilikon muffin sütőmben készítettem el őket, ezt nagyon könnyű kezelni és a sütiknek is jó formájuk lesz. :)
SZÉNHIDRÁTSZEGÉNY VÁLTOZAT
HOZZÁVALÓK
(6 db muffin formához)
A tészta:
- 100 g krémes sovány túró (Aldis)
- 1 tojás
- 20 g vaníliás fehérjepor (kazein, vagy kevert, a lényeg, hogy sűrű állagú legyen)
- 1 tk. sütőpor / szódabikarbóna
- ízlés szerint fahéj, édesítő, reszelt citromhéj
A középső réteg
- a tészta egy része
- 30 g csokis fehérjepor (kevert, vagy kazein)
- 5 g natúr kakaópor
- 10 g földimogyoró-vaj
- ízlés szerint instant kávé, rum aroma
- kis víz
Teteje
- 20 g rózsaszín fehérjepor (pl. epres, erdei gyümölcsös, málnás)
- puncs aroma (ha nincs, rum aroma)
- 1 ek. zselatin
- 1,5 dl víz
ELKÉSZÍTÉS
- A sütőt 180 °C-ra előmelegítjük. A tészta hozzávalóit összekeverjük, kis vizet teszünk hozzá, hogy sűrű krém állaga legyen. Belekanalazzuk a muffinformákba és kb. 25 percig sütjük.
- Ha elkészültek a muffinok, kiveszsük őket hűlni, majd 3 részre vágjuk őket: levágjuk a tetejüket és az aljukat. Az alsó részt a formában hagyjuk, a középsőt széttépkedjük és egy tálba tesszük, a felsőt félrerakjuk.
- A széttépkedett középső részhez csokis fehérjeport, kakaóport, mogyoróvajat, kávét, aromát keverünk, és annyi vizet, amitől ragacsos állagú massza lesz.
- A csokis-kávés masszát rákanalazzuk a muffin aljakra, majd rátesszük a tetejüket is.
- A zselatint és a rózsaszín fehérjénket feloldjuk, előbbit meleg, utóbbit hideg vízben, majd a kettőt összevegyítjük és ráadagoljuk a muffinok tetejére.
- Betesszük a sütiket a hűtőbe, míg meg nem szilárdul a felső, zselés réteg.
TÁPÉRTÉK 1 db sütiben: 85 kcal / 13,2 g fehérje / 2,5 g szénhidrát / 2,7 g zsír
ZABOS VÁLTOZAT
HOZZÁVALÓK:
A tészta:
- 125 g krémes sovány túró (Aldis)
- 1 tojás
- 40 g zabkorpa
- 20 g zabpehelyliszt
- édesítő
- 1 tk. sütőpor / szódabikarbóna
- ízlés szerint fahéj, édesítő, reszelt citromhéj
- kis víz
A középső réteg:
Lehet ugyan az, nekem most több mogyivaj került bele és kakaó helyett csoki.
- a tészta egy része
- 30 g csokis fehérjepor (kevert, vagy kazein)
- 7 g 99% étcsoki
- 20 g földimogyoróvaj
- ízlés szerint instant kávé, rum aroma, fahéj
- kis víz
Teteje: ugyan az
ELKÉSZÍTÉS:
Ugyan az. Nekem rondák lettek, mert nem vártam se a tésztával se a zselatinnal, de attól még finomak voltak. :D
TÁPÉRTÉK 1 db sütiben: 118 kcal / 12,4 g fehérje / 9,2 g szénhidrát / 3,7 g zsír
Több hozzávalót megtaláltok a Biobolt.e-tárban. Minden olvasómnak kedvezmény jár, az alábbi kuponkóddal!