Tavaly nyáron kezdtem ezt a cikksorozatot a nyári szezonális zöldségekkel, nyümölcsökkel, majd folytattam az őszi termésekkel, és a téli ételekkel. Most, hogy megérkezett a március, teljessé teszem a sorozatot.
Tavasszal még szezonálisnak számítanak a télen eltárolt termések, de ahogy ébred a természet, egyre több friss zöldség és gyümölcs áll rendelkezésünkre. Igaz, hogy a boltokban szinte mindig minden beszerezhető, de a legjobb akkor is a friss terméseket enni.
A cikkben összefoglaltam, hogy melyik hónapban mely zöldségek és gyümölcsök közül válogathatunk és mellékeltem a kapcsolódó receptjeimet is, hogy ötleteket adjak a felhasználásukra.
Gyümölcsök
Tavasz elején már csak a tavalyi almatermés az, ami eláll, ezen kívül maradnak a lekvárok, befőttek, szörpök, aszalványok és a fagyasztóba eltett gyümölcsök.
Májusban viszont végre megjelennek a korai gyümölcsök, mint az eper, a cseresznye, aztán lassacskán jön a málna, meggy, egres, ribizli... sok-sok édes és savanykás piros bogyó.
Ezeket lehet enni frissen a fáról, vagy zabkásába, túrókrémbe keverni és sokféle egészséges süti is készülhet belőlük. Alább jó sok recept közül válogathattok.
Ha sok termés van otthon, érdemes lefagyasztani kis dobozkákba télire.
Kapcsolódó receptjeim:
- Almás-fahéjas-mandulás muffin
- Almás-mákos paleo muffin
- Almás süti sütés nélkül
- Almás-túrós pitécskék
- Almás-túrós protein pite
- Csokis-meggyes desszert
- Epres-fehércsokis muffin
- Epres kosárkák
- Epres-rebarbarás mini sajttorták
- Fahéjas-salmás muffin
- Gyümölcsös-túrós kosárkák
- "Kétszínű" meggyes brownie
- Kókuszos-málnás kosárkák
- "Málnafagyis" kosárkák
- Meggyes-banános kocka
- Meggyes gyümölcsrizs
- Meggyes zabszelet
- No carb csokis-meggyes-vaníliás muffin
- Paleo almás-kókuszos kosárkák
- Paleo epres-banánkrémes kosárka
- Paleo epres-"túrós" kosárka sütés nélkül
- Paleo epres-"túrós" süti
- Paleo meggyes kosárka
Zöldségek
Tavasz elején zöldségekből is csak a télen eltárolhatók állnak rendelkezésünkre, mint szezonális zöldségek, persze itt is válogathatunk fagyasztottak, konzervek és savanyúságok közül is. Később egyre több friss termés jelenik meg, a fűszernövények pedig a konyhában is nevelhetők. Meg kell még említeni a manapság nagyon felkapott medvehagymát, ami elég hamar megjelenik az erdőkben.
Kapcsolódó receptjeim:
- Céklás-zelleres-almás vitaminsaláta
- Csopaki csirkeragu
- Édes-savanyú csirke
- Karalábés tonhalfasírt
- Karfiolos rakott hús
- Mac 'n cheese 'n broccoli
- Medvehagymás paleo kenyér
- Medvehagymás salátaöntet
- Orosz hússaláta
- Paprikás krumpli light
- Pulykakockák Budapest módra
- Pulyka vadas
- Reform krumplis-sonkás tészta
Tavasszal jön a cikksorozat befejező része.
. . . . . . . . . .
Ha bármi kérdésed vagy hozzáfűzni valód van a témához, vagy segítségre van szükséged edzés/étrend terén várlak a Facebook csoportomban. :)