Ez a süti a régi kókuszos-málnás kosárkák újított és szebben lefotózott változata. :D Most málnám nem volt, csak josta volt otthon lefagyasztva, ami az egres és a ribizli keveréke, így azt tettem bele. Igazából bármilyen pirosas-lilás bogyós gyümivel jó, ezért átkereszteltem erdeigyümölcsös kosárkákká. Banánt is raktam bele, hogy ne kelljen pluszban édesíteni és jobb legyen az állaga.
Nem csak dekoratív és finom süti, de rengeteg hasznos tápanyagot is tartalmaz: magas a fehérjetartalma, sok benne a lassú felszívódású szénhidrát és a rost (zabkorpa, kókuszliszt, útfiű maghéj, konjac liszt), a bogyós gyümölcsöknek és a banánnak köszönhetően a vitaminok, antioxidánsok, ásványi anyagok, a kókusz pedig egészséges zsírokat tartalmaz.
HOZZÁVALÓK
(10 db kisebb muffinformához)A kosárkákhoz:
• 40 g zabkorpa
• 20 g kókuszliszt
• 15 g útifűmaghéj liszt
• 10 g zsírszegény kakaópor
• 1 tojás
• édesítő (nálam 4x-es erősségű eritrit-stevia keverék, 40 g)
• rum aroma
• víz
A töltelékhez:
• 125 g zsírszegény túró
• 20 g málnás fehérjeport (Whey Protein Concentrate)
• 1 banán
• 50-100 g bogyós gyümölcs (pl. málna, szeder, ribizli, áfonya vagy vegyesen)
• 10 g kókuszreszelék
• 5 g konjac liszt
• 1 pici citromhéj
ELKÉSZÍTÉS
A sütőt melegítsd elő 180 °C-ra. A tésztához először keverd össze a száraz összetevőket, majd add hozzá a tojást és annyi vizet, amennyit felvesz a massza. Az útifűmaghéj, a zabkorpa és a kókuszliszt is elég sok nedvességet képes magába szívni. Akkor jó, ha gyúrható, de puha és kenhető állagú gombóc lesz belőle.
Adagold a tésztát szilikonos muffinformákba úgy, hogy az aljukat és a peremüket béleled ki, de középen mélyedést hagysz. Oda fog kerülni a krém.Süsd kb. 20 percig (de ellenőrizd, hogy jó-e, mert sütőtől függ, hogy kinek mennyi idő alatt készül el), közben készítsd el a tölteléket: az összes hozzávalót turmixold össze. Lehet, hogy szűkség lesz egy kis vízre is, de ha elég lédúsak a gyümölcsök, nem feltétlen.
Ha nincs konjac liszted, biztos, hogy nem kell víz, mert különben folyós lesz a krém. Esetleg egy kis zselatinnal vagy pudinggal tudod összeállítani.
Ha megsültek a kosárkák, töltsd meg őket a túrókrémmel.
Hűtőben tárold, hagyd, hogy összeálljon a krém és összeérjenek az ízek.
Tálalás előtt díszítsd kókuszchips-szel, és/vagy bogyós gyümölcsökkel.
TÁPANYAGTARTALOM
1 db sütiben: 72 kcal, 6 g fehérje, 7 g szénhidrát (ebből 2 g cukor), 2 g zsír + 3 g rost van.
A receptet a Peak oldalára írtam.