Nemrég vettem egy zacskó tápiókagyöngyöt, mert kíváncsi voltam, milyen a belőle készíthető puding. A kis gyöngyök főzés hatására érdekes, zselés-pudingos állagúvá teszik a folyadékot, amit bármivel lehet ízesíteni. Én egy réteges, túrós, gyümölcsös pohárkrémet készítettem belőle. Nagyon finom és teljesen zsírszegény.
HOZZÁVALÓK
A pudinghoz:
• 25 g tápiókagyöngy
• 5 g (1 ek.) zsírszegény kakaópor
• ízlés szerint eritrit
• 1,5 dl víz
• 1 dl tej (én mandulás kókusztejjel csináltam, de bármilyen tej jó)
A túrókrémhez:
• 250 g sovány krémtúró
• 10 g vaníliás, vagy banános fehérjepor
• ízlés szerint eritrit és rum aroma
• 1-2 ek. víz
A díszítéshez: 1 közepes banán
ELKÉSZÍTÉS
Első lépésben készítsd el a tápiókapudingot: a gyöngyöket áztasd be 1,5 dl vízbe. Kb. 10 perc elteltével, mikor már picit megszívták magukat, kezdd el forralni őket. Mikor már nincs, vagy nagyon pici a fehér pötty a gyöngyök közepében, tehát már jól felvették a folyadékot, add hozzá a tejet, a kakaóport és az édesítőt. Forrald még kb. 10 percig, míg jól be nem sűrűsödik, pudingos állagúvá nem válik. Ha megvan, vedd le a tűzről és tedd félre.
A túrókrémhez keverd el a túrót fehérjeporral, kevés vízzel, amiben feloldódik és szükség esetén egy kis édesítővel és aromával.
A kétféle krémet rétegesen kanalazd üvegpoharakba: egy réteg túrókrém, erre banánkarikák, majd tápiókapuding és így tovább. A desszertek tetejét díszítsd banánkarikákkal.
A receptben megadott mennyiségből én két pohárnyi desszertet készítettem, így egy adagban 225 kcal, 21 g fehérje, 30 g szénhidrát és 1,5 g zsír van.
Tipp: a szénhidráttartalom jelentősen csökkenthető, ha más gyümölcsöt, pl. epret használsz.
A recept a Peak oldalára készült.